مقدمه
رشد نرمافزارهای مبتنی بر ابر فواید بیشماری را برای شرکتها در تمام بخشها فراهم کرده است. حتی به منظور استفادۀ شخصی، پلتفرمهایی مانند گوگل درایو یا دراپباکس به شدت مشهور شدهاند. استفاده از نرم افزار از طریق هر وسیلهای، چه از طریق یک اَپ بومی یا یک مرورگر اینترنت از هر مکانی هم اکنون به یک قانون بدون درز تبدیل شده است. در میان تمام بخشهای اصلی، صنعت بانکداری یکی از سودآورترین صنایع به علت تکنولوژی ابری خواهد بود. در این مقاله، ما در مییابیم که تکنولوژی ابری چیست و تأثیر تکنولوژی ابری بر حوزۀ بانکداری و فین تک چه میتواند باشد.
رایانش ابری چیست؟
رایانش ابری یا به طور خلاصه، «ذخیرهسازی ابری» یک تکنولوژی جدید برای ذخیرهسازی دادهها در اینترنت است و یک تکنولوژی هیبریدی از رایانش سرویسهای مختلف همانند سرورها، نرمافزارها، شبکهسازی، ذخیرهسازی، پایگاههای داده، تجزیهوتحلیل و نظایر آن بر بستر اینترنت است. شرکتهای ارائه دهندۀ این سرویسهای رایانشی، ارائهدهندگان ابر نام دارند و نوعاً مسئول خدمات رایانش ابری بر مبنای استفاده هستند، مشابه با نحوهای که شما هزینۀ آب و برق را در منزل پرداخت میکنید.
خدمات ابری، سرویسهای مبتنی بر تقاضا در اینترنت با مدل هزینهای « پرداخت به ازای استفاده» هستند.
قلمروهای رایانش ابری در بانکداری و فینتک
رایانش ابری فرصتی را برای بانکها به منظور ارتباط مستقیم با کاربرانشان فراهم میکنند. خدمات دیجیتالی از طریق رایانش ابری روابط مشتری را در هر جا و هر زمانی حفظ میکنند. با کمک اینترنت، بسیاری از سرویسها نظیر ذخیرهسازی، مدیریت و دسترسی به اطلاعات برای بانکدارها و مشتریان آسانتر شده است. رایانش ابری یک تکنیک ساده برای استقرار و یکپارچهسازی با تمام سرویسهای سیستمی است که از زمان و تلاش کاربر میکاهد.
تکامل رایانش ابری بانکها را توانمند میسازد تا تمرکز بیشتری بر مدل مشتریمحور و دیجیتالیسازی سرمایه و تجارت داشته باشند. رایانش ابری یک ارتباط چند کاناله با مشتریان در هر جنبهای از خدمت خلق میکنند. این تکنولوژی به ذخیرهسازی، پشتیبانی و بازفراخوانی دادههای عظیم شرکت یاری میرساند. نه تنها ذخیرهسازی دادهها، سایر سرویسهای مختلف مثل تحویل نرمافزار، انتقال دادهها، روزآمدسازی، و بازفراخوانی دادهها از طریق تکنولوژی رایانش ابری بسیار آسان است. صنعت بانکداری نیاز به رفع تقاضاهای ورودی دائماً در حال رشد دادهها دارد. بانکها در پذیرش رایانش ابری آهسته عمل کردهاند زیرا نگران قابلیت اطمینان، نظارت و تهدیدات امنیتی هستند. اما، آهسته آهسته رایانش ابری روش تعامل مشتریان با بانکها را تغییر میدهد.
به خاطر تکنولوژی ابری فینتک رشد قابل توجه خود را حفظ میکند و دائماً به رشد خود ادامه میدهد. فینتک بر هزینههای سرمایهای و عملیاتی خود میکاهد و سبد خدمت و تجربۀ کاربری خود را افزایش میدهد. مهمترین جنبۀ رایانش ابری کاستن از عوامل تهدیدآمیز مرتبط با مرکز داده و زیرساخت آن است. دادههای محرمانه کاملاً ایمن خواهند بود. همچنین به تحلیل تهدیدات کسبوکار کمک میکند تا تمرکز اصلی آنها بتواند به جای حفظ اطلاعات حیاتی بر کسبوکارشان باشد.
برخی از نامهای بزرگ در بخش رایانش ابری فین تک:
کاربردهای تکنولوژی ابری در بانکداری و فینتک
- رایانش ابری کارایی را در صنعت افزایش میدهد. استفاده از تکنولوژی ابری یک مزیت افزوده در بخش بانکداری و مالی است. دیجیتالسازی خدمات این امکان را برای بانکها فراهم میکنند تا زیرساختی را برای ارائۀ خدمات مناسب و بهتر برای مشتریان ایجاد کنند.
- مراکز داده عموماً حملاتی را از سوی هکرها تجربه میکنند که منجر به نابودی بسیاری از اطلاعات حیاتی میشود. چنین حملاتی از طریق اعتبار بخشیدن به مراکز دادهای میتواند از بین بروند که این امر از طریق رایانش ابری به سادگی قابل انجام است. هر دادۀ ذخیره شدهای به وسیلۀ تکنولوژی هیبریدی رایانش ابری ایمن است.
- سرویسهای تحت وب آمازون و مایکروسافت آزور فراهمکنندگان ابر هستند که به شرکتها سرورهای رایانش ابری هیبریدی ارائه میدهند. دستیابی به سرویسهای رایانش ابری هیبریدی یک محافظت انتها به انتها را برای اطلاعات ذخیره شده در ابر فراهم میآورد.
- رایانش ابری تراکنشهای ایمن و تجربه مشتری ملایمی را تضمین میکند. میزبانی از طریق اینترنت به کمک اَپهای وبی سرعت و سرویس بهتری را برای کاربران فراهم میکند.
- درگاههای پرداخت، کیفهای پول دیجیتالی، انتقال آنلاین سرمایه، و پرداختهای آنلاین ایمن در این میان بهترین نمونههای سرویس رایانش ابری هستند. ابر یک تجربه مشتری ایمن و یکپارچه را تضمین میکند. روزآمدسازی پرداختها از طریق رایانش ابری حقیقتا بسیار آسان است.
- نرم افزار برنامهریزی منابع سازمانی (ERP) و مدیریت ارتباط با مشتریان (CRM) مشهورترین نرمافزارهای رایانش ابری هستند. این نرمافزارها به بانکها و مؤسسات مالی امکان میدهند تا دادهها را ایمن سازند و بهترین پشتیبانی را برای مشتریان فراهم آورند. این نرمافزارها همچنین دسترسی از راه دور به اطلاعات را برای کاربران فراهم میکنند.
فواید رایانش ابری در بانکداری و فین تکها
- هزینه/ اثربخشی: تمام هزینههای سرمایهای مربوط به خرید و فروش نرمافزارها و سختافزارها در مراکز داده را کاهش میدهد؛
- توانمندسازی: رایانش ابری استفادهی آسان از دادهها را توانمند ساخته و حجم زیادی از دادههای موجود در بانکها را کاربردی میسازد. رایانش ابری به خدمات بانکداری و مالی کمک میکند تا تقاضاهای گوناگون در دنیای بانکداری را مدیریت کنند.
- قابلیت اطمینان: زیرساخت ابری به شدت قابل اطمینان است. رایانش ابری یک پشتیبان کامل دادهای از اطلاعات را فراهم میکند و میتوان به آسانی در سایتهای مختلف به دادهها دسترسی پیدا کرد. مدلهای ابری هیبریدی بیشترین امنیت را برای دادهها به ارمغان میآورند. دادههای ذخیره شده در ابر به خوبی رمزگذاری میشوند تا انواع مختلفی از تهدیدات امنیتی را از بین ببرند.
- بهرهوری: زمان غیرضروری صرف شده برای بررسی دقیق و دستهبندی دادهها در بانکها را حذف میکند. تمام وظایف مرتبط یا اطلاعات در بانکها به وسیلۀ نرمافزار و از طریق رایانش ابری انجام میشود.
محدودیتها
هر تکنولوژی مزایا و معایبی دارد، اما در مورد محدودیتهای رایانش ابری میتوان آن را به صورت موارد احتیاطی در نظر گرفت. این موارد احتیاطی لازم است که از سوی بانکدارهایی مورد توجه قرار گیرد که سرویسهای گسترده و امن را به کاربران ارائه میکنند.
مهمترین مسئله در سرورهای ابری امنیت است. حفظ قابلیت اطمینان و امنیت اطلاعات مالی مشتریان و دادههای داخلی شرکت در مؤسسات مالی و بانکی اهمیت فراوانی دارد. اگر درست احتیاط نشود، همۀ دادههای محرمانه از بین خواهد رفت. از طریق رمزگذاری سرویس ابری میتوان از این تهدید دور شد و ذخیرهسازی اطلاعات محرمانه در فضای ذخیرهسازی خصوصی میتواند به مدیریت تهدید کمک کند.
پریناز بابایی
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی
عضو گروه کسب و کار هوشمند خاورمیانه و شمال آفریقا (MSBC Group)
منبع:
Ray, T. (2018). Scopes and Impact of Cloud Computing on Banking & FinTech. Published in Stoodent, available at: https://www.stoodnt.com/blog/cloud-computing-banking-fintech/
—————————
[1] Scopes and Impact of Cloud Computing on Banking & FinTech
[2] Amazon Web Services
[3] Google Virtual Cloud
[4] Microsoft Azure
[5] Aliyun
[6] IBM Bluemix