تصور کنید که یک نسخۀ دیجیتال از دنیای فیزیکی را در اختیار دارید: یک دوقلوی دیجیتال. این دوقلو شما را توانمند میسازد تا به صورت مجازی مشارکت، دادههای سنسور را وارد، شرایط را فوراً تحریک، سناریوهای چه میشود- اگر را به روشنی درک، نتایج را دقیقتر پیش بینی، و دستور العملهایی را به دست بیاورید تا با آن دنیای فیزیکی را اداره کنید.
امروزه، شرکتها در حال استفاده از قابلیتهای دوقلوهای دیجیتال به صورتهای گوناگون هستند. در بخشهای اتومبیل و هواپیما، آنها به ابزارهای ضروری برای بهینهسازی کل زنجیرههای ارزش تولید و نوآوری محصولات جدید تبدیل شدهاند. در بخش انرژی، اپراتورهای سرویس حوزۀ نفتی در حال به دست آوردن و تحلیل مقادیر انبوهی از دادههای حفرهای هستند که از آن برای ساخت مدلهای دیجیتالی استفاده کنند تا راهنمای همزمان اقدامات حفاری باشد. در بخش بهداشت، پژوهشگران قلبی- عروقی در حال ایجاد دوقلوهای دیجیتال قلب انسان برای تشخیص پزشکی، آموزش و یادگیری هستند. و در یک اقدام برجستۀ مدیریت شهر هوشمند، سنگاپور به تنهایی از یک مدل مجازی دقیق در پروژههای برنامهریزی، حفاظت و آمادگی در برابر بحرانهای شهری استفاده میکند.
دوقلوهای دیجیتالی میتواند هر جنبه از یک شیء یا فرآیند فیزیکی را برانگیزاند. آنها میتوانند ابعاد یا نقشههای مهندسی یک محصول جدید را بازنمون کنند، یا همۀ مؤلفههای فرعی و پیوند مرتبط در زنجیرۀ تأمین گستردهتر را از تمام مسیرهای میز طراحی تا مصرفکننده- حین ساخت دوقلوهای دیجیتال-را بازنمون کند. این شبیهسازی به این که چگونه تجهیزات عمل میکنند، چگونه مهندسها آن را تعمیر میکنند، و این که چه قدر کالاهایی که این تجهیزات تولید میکنند مرتبط با مشتریان است دست مییابد.
دوقلوهای دیجیتال ممکن است شکل های بسیاری را بگیرند، اما آنها همگی دادههایی را به دست میآورند یا از دادهها برای بازنمون دنیای فیزیکی استفاده میکنند.
پژوهش اخیر مارکِتس اَند مارکِتس بیان میدارد که بازار دوقلوهای دیجیتال از ارزش 3.8 بیلیون دلار در سال 2019 به ارزش 35.8 بیلیون دلار در سال 2025 خواهد رسید.
روند دوقلوهای دیجیتال به خاطر قابلیتهای سریعاً در حال تکامل شبیهسازی و مدلسازی، سنسورهای اینترنت اشیاء و تعاملپذیری برتر، و دسترسپذیری بیشتر ابزارها و زیرساخت محاسباتی شتاب رو به رشدی دارد. در نتیجه قابلیتهای دوقلوهای دیجیتال برای سازمانهای بزرگ و کوچک، در میان صنایع دسترسپذیر است. بنگاه جهانی هوشمندی بازار (آیدیسی) مطرح میکند تا سال 2022، 40 درصد از کارگزاران پلتفرم اینترنت اشیاء، پلتفرمها، سیستمها و قابلیتهای شبیهسازی را برای ایجاد دوقلوهای دیجیتال با 70 درصد تولیدکنندگان استفاده کننده از تکنولوژی برای اجرای شبیهسازیهای فرآیند و ارزیابیهای سناریو یکپارچهسازی میکنند. همزمان، دسترسی به حجمهای گستردهتر دادهها ایجاد شبیهسازیهایی را که دقیقتر و پویاتر از همیشه هستند فراهم میکنند.
قابلیتهای دوقلوی دیجیتال به منزلۀ ابزار انتخاب در جعبهابزار مهندس آغاز میشوند، از آنجا که آن ها میتوانند فرآیند طراحی را سادهسازی کنند و بسیاری از مؤلفههای تست نمونۀ اولیه را از بین ببرند. با استفاده از شبیهسازی های سه بعدی و رابطهای انسان-کامپیوتر نظیر واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، مهندسها میتوانند مشخصات یک محصول را مشخص کنند، این که چگونه و با چه موادی ساخته میشوند، و چگونه طراحی بر ضد سیاستها، استانداردها و مقررات سنجیده میشوند. به مهندسان کمک میکند تا مسائل ماندگاری، کیفیت و قابلیت دستکاری را پیش از آن که طراحیها به اتمام برسند شناسائی کنند.
دوقلوهای دیجیتال میتواند به بهینهسازی زنجیرههای تأمین، عملیات توزیع و اجرا، و حتی عملکرد کارکنان درگیر در هر یک از این فرآِیندها کمک کند. به عنوان مثالی از آن در عمل، یونیوِلِر، تولید کنندۀ محصولات مصرفکنندۀ جهانی یک پروژۀ دوقلوهای دیجیتالی را راهاندازی کرد که هدف از آن ایجاد مدلهای مجازی از دهها کارخانهاش بود. در هر موقعیت مکانی، سنسورهای اینترنت اشیاء تعبیه شده در دستگاههای کارخانه، دادههای عملکردی را برای تحلیل به اپلیکیشنهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین میداد. اطلاعات عملیاتی تحلیل شده خوراک شبیهسازیهای دوقلوهای دیجیتال میشد که میتوانست فرصتهایی برای کارگران به منظور اجرای تعمیرات پیشبینانه فراهم کنند، بروندادها را بهینهسازی کنند، و هدر رفتن محصولات استاندارد را محدود سازند.
طرحهای شهر هوشمند نیز در حال استفاده از دوقلوهای دیجیتال برای اپلیکیشنهایی هستند که به اصلاح تراکم ترافیک، برنامهریزی شهری و موارد بیشمار دیگر اشاره میکند. طرح بلند پروازانۀ سنگاپور مجازی همه چیز را از برنامهریزی برای برجهای سلولی و سلولهای خورشیدی تا شبیهسازی الگوهای ترافیک و ترافیک پیادهروها امکانپذیر میسازد.
مدلسازی آیندۀ دیجیتال
از آن جا که روند دوقلوهای دیجیتال در سالهای آینده شتاب میگیرد، بسیاری از سازمانها ممکن است فرصتهایی را برای استفاده از دوقلوهای دیجیتالی به منظور بهینهسازی فرآیندها، گرفتن تصمیمات دادهمحور همزمان، و طراحی محصولات، خدمات، و مدلهای کسب و کار جدید کشف کنند. بخشهایی که فرآیندها و داراییهای وابسته به سرمایه دارند، نظیر تولید، خدمات رفاهی و انرژی در حال حاضر در موارد کاربرد دوقلوهای دیجیتال پیشگام هستند. دیگران از اقتباسکنندگان اولیه تبعیت میکنند تا مزیت تازهای را در بخشهای مربوط به خودشان ایجاد کنند.
در مدت زمان طولانیتر، تحقق کامل وعدۀ دوقلوهای دیجیتالی ممکن است نیاز به یکپارچگی سیستمها و دادهها در میان تمامی اکوسیستمها داشته باشد. ایجاد یک شبیهسازی دیجیتال از چرخۀ حیات یک مشتری یا یک زنجیرۀ تأمینی که فقط شامل تأمین کنندگان سطح بالا نیست، بلکه ممکن است تأمین کنندگان آنها یک چشمانداز عملیاتی کلان با بینش غنی را ارائه کنند که این مستلزم گنجاندن موجودیتهای خارجی درون اکوسیستمهای دیجیتال داخلی است. امروز به نظر میرسد کمتر سازمانی با ادغام خارجی فراتر از ارتباط نقطه به نقطه راحت باشد. غلبه بر این تردید میتواند یک چالش مستمر باشد، اما آن چیزی است که ارزش تلاش را دارد. در آینده انتظار میرود که شرکتهایی دیده شوند که از بلاکچین برای شکستن سیلوهای اطلاعاتی استفاده و سپس آن اطلاعات را اعتبارسنجی و وارد شبیهسازیهای دوقلوی دیجیتالی میکنند. در نتیجه، میتواند حجمهایی از دادههای دسترسناپذیر در گذشته را آزادسازی کنند تا شبیه سازیها را دقیقتر، پویاتر، و بالقوه ارزشمندتر از همیشه ایجاد کند.
پریناز بابایی
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی
عضو گروه جامعه آزاد کسبوکار هوشمند خاورمیانه و شمال آفریقا-منا (MSBC Group)
منبع: Deloitte Tech Trends 2020